Zeekadet. Echt iets voor uw zoon of dochter!

Zeekadet. Echt iets voor uw zoon of dochter!
samen
Samen een prestatie leveren leidt tot een fijn groepsgevoel.

Deze informatie is speciaal bedoeld voor ouders of verzorgers van jongens en meisjes in de leeftijd van 11-18 jaar. Is lid worden van het Zeekadetkorps Lelystad iets voor uw zoon of dochter? Wij denken dat het voor ieder kind leuk is om Zeekadet te zijn, dat zal u niet verrassen. De praktijk bij de twintig korpsen verspreid over Nederland wijst dat ook uit. Maar is het wel wat voor uw kind? Op zo’n groot schip dat eigenlijk het varende clubhuis van het korps is? Naast heel veel spel- en speelplezier biedt een Zeekadetkorps een aantal belangrijke zaken die bijdragen aan de ontwikkeling van uw kind.

Structuur

Een Zeekadetkorps is op de eerste plaats een sport- en gezelligheidsvereniging waar plezier voorop staat. Tegelijkertijd biedt het Zeekadetkorps ook structuur en een overzichtelijke omgeving. Aan het hoofd van een korps staat een commandant. De kaderleden hebben verschillende functies en taken. Met uitzondering van een paar zomerweken, komt het Zeekadetkorps iedere zaterdag bijeen aan boord van het korpsschip. En daar gelden natuurlijk regels. Regels die ook veel te maken met de veiligheid zowel op het gebied van techniek maar ook de sociale veiligheid. De cultuur wordt gekenmerkt door “afspraak = afspraak”. Zeekadetten leren al snel dat ze deel uitmaken van een groep of team en daar ook hun eigen verantwoordelijkheid in dragen. Aan boord van een schip moet je van elkaar op aan kunnen.

Persoonlijke ontwikkeling

Er zijn voor een zeekadet diverse richtingen waarvoor hij of zij kan kiezen. Wij noemen dat dienstvakken. We kennen de Algemene Dienst, de Operationele Dienst en de Logistieke Dienst. Daarbij is volop ruimte voor “de aard van het beestje”. Dat kiezen gebeurt overigens in een geleidelijk proces. En sluit eigenlijk altijd aan bij de eigen voorkeuren van uw zoon of dochter. Geïnteresseerd in techniek? Dan zien we ze al snel in de machinekamer van het schip. Meer verzorgend ingesteld? De kombuis en de bevoorrading van het schip zijn dan de ideale leerplek. En alle kadetten leven zich uit op en rond het dek van het korpsschip; afmeren, aanmeren, navigeren, sturen, verven en onderhoud het komt allemaal aan de orde.

Alle volwassenen die meewerken in het Zeekadetkorps Lelystad zijn in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Zij die verantwoordelijk zijn voor het varen van het Korpsschip beschikken over de daarvoor vereiste papieren en ervaring. Gedurende de tijd bij het Zeekadetkorps leert uw zoon of dochter in een gestructureerd programma heel veel zaken. Certificaten en diploma’s zijn nationaal en internationaal erkend. Zo leidt de zeilopleiding op voor CWO diploma’s. Voor meer informatie hierover, en over de opleidingen Sloepgast, Machinist, Hofmeester, Seiner of Scheepsbeveiliger en de opleidingen Onderofficier en Officier, verwijzen wij u naar de site van de Landelijke Organisatie ZKK NL. Kaderleden, ouder dan 17 jaar, volgen de Onderofficiersopleiding of hebben die al gevolgd. Daar leren zij zaken als leidinggeven, begeleiden van activiteiten, veiligheid tijdens spelen et cetera.

De Zeekadetkorpsen in Nederland worden ondersteund door o.a. de Koninklijke Marine en de Koopvaardij. Dat maakt het mogelijk interessante excursies te ondernemen. Bijvoorbeeld naar bijzonder schip, een werf of andere nautische locaties waar je anders niet zo snel komt.

De Koninklijke Marine levert ook een forse bijdrage aan een van de belangrijkste activiteiten, namelijk het ZomerKamp.

Zomerkamp en vaardagen

zomerkamp
Het zomerkamp van 2019 is van 20-27 juli en vindt plaats in Kampen en Lelystad

Voor veel zeekadetten hét hoogtepunt van het jaar: het jaarlijkse zomerkamp. Een reis van gemiddeld een dag of tien met het Korpsschip. Jaarlijks nemen zo’n 15 korpsen deel aan het gezamenlijk zomerkamp. Korpsen zeilen  wedstrijden tegen elkaar, spelen diverse spellen (ook op de wal) en – vooral – zeekadetten over en weer ontmoeten elkaar. Dit jaar maakte het NOS Journaal een leuke reportage van het zomerkamp van 2018. Ook in het voor- en najaar worden er reizen met het  Korpsschip gemaakt. Deze duren 4-5 dagen.

Uniformen

Adspirant kadetten hoeven niet direct over een werkpak te beschikken. Zij kijken de eerste drie weken de “kat uit de boom”. (Hieraan zijn overigens geen kosten verbonden). Als ze besluiten lid te worden krijgen zij van het Zeekadetkorps Lelystad een werkpak in bruikleen: het Dagelijks Tenue.

Dagelijks tenue
Als zeekadetten roeien, zeilen of op hun korpsschip bezig zijn dan dragen zij allemaal het werkpak. Dat klinkt alsof zeekadetten altijd aan het werk zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Het blauwe pak dat de kadetten meestal dragen, is een stoer pak dat makkelijk zit en waarin je alles op het water kunt doen.

Laten zien
Ook zeekadetten willen laten zien dat ze bij een team horen. Een team waar ze trots op zijn. Hun uniform laat zien dat zeekadetten bij het water horen, dat hun korps een eenheid is en dat kadetten van aanpakken weten.

Pakkie-deftig

pakkiedeftig
Voor bijzondere gelegenheden is het zogenaamde “pakkie-deftig”

Soms zie je zeekadetten in een echt uniform. Dat donkerblauwe uniform lijkt op het pak dat veel mensen dragen die op of bij het water werken. Dit uniform hebben de kadetten aan als er iets bijzonders in het korps is of als zij bij een evenement helpen. Dan wil je er op z’n mooist uitzien. Je ziet in de korpsen twee verschillende uniformen. Dat ligt aan de rang die je in het korps hebt. Er is een uniform voor de kadetten en kwartiermeesters en een uniform voor de anderen. Als je een tijdje bij de zeekadetten bent en je hebt geleerd hoe het toegaat aan boord, dan kun je in uniform. Een donkerblauwe broek en een  donkerblauw matrozenhemd. En natuurlijk de stoere braniekraag, die het meest opvalt….

Ook werken aan het schip kan heel erg leuk zijn

Soms zijn er klusjes aan boord die minder leuk lijken. Onderhoud aan de vletten, onderhoud aan het korpsschip en onderhoud aan je uniform. Schuren, verven, poetsen, het hoort er allemaal bij. Maar wat is het dan leuk om met een mooie boot te varen. Een boot die jij mooi hebt gemaakt. Dan kun je je ouders trots laten zien wat jij gedaan hebt.

Contributie

Dankzij de gemeente Lelystad en diverse sponsoren zijn wij in staat de contributie laag te houden. Die bedraagt per maand 15 euro voor zeekadetten en kaderleden. Het eerste werkpak wordt door het ZKK Lelystad in bruikleen gegeven.
De kosten van de kampen (zomer, voorjaar en herfstkamp) worden apart verrekend en zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Voor een zomerkamp van circa 10 dagen moet u rekenen op circa € 150,00. Nu kunnen wij dat wel laag vinden, maar voor anderen kan dat een fors bedrag zijn. Gelukkig zijn er ook in Lelystad, naast de gemeente zelf, veel organisaties die er voor zorgen dat IEDER kind lid van worden van een vereniging, dus ook het Zeekadetkorps Lelystad. Wij helpen u daarmee graag op weg.

Tenslotte

Het Zeekadetkorps is voor jongens en meisjes van 11 tot 24 jaar. Ouder dan 17 jaar? Dat kan uw zoon of dochter kaderlid worden.

    Je kunt zeekadet worden als:

    >  je tenminste 11 jaar bent

    >  je niet ouder dan 17 jaar bent

    >  je een zwemdiploma hebt

    >  je goed kunt bewegen

Vragen?

We kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen heeft over het Zeekadetkorps en of dat wel iets voor uw dochter of zoon is. Onze bestuursleden zijn graag bereid op een moment dat het u schikt, uw vragen zoveel als mogelijk te beantwoorden. Stuurt u daarvoor een mailtje naar het bestuur van Zeekadetkorps Lelystad. U kunt ook direct het aanmeldformulier invullen. Dat verplicht u nog tot niets.

RSS
Instagram
Facebook
Twitter
Follow by Email
LinkedIn
UA-129273802-2