Lelystad – Zo’n twintig kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar brachten vrijdagochtend een bezoek aan het Zeekadetkorps Lelystad in de Batavia Haven. Dat bezoek was een onderdeel van de activiteiten die het Sportbedrijf Lelystad organiseert in het kader van Summer’s Cool. De kinderen maakten kennis met kader en zeekadetten, bezochten het schip tot in de kleinste hoekjes en maakten vaartochtjes onder leiding van twee ervaren zeekadetten. Na het bezoek aan het schip Port of Lelystad werden de kinderen met de VIP Bus van Batavia Stad Fashion Outlet naar de Koploper vervoerd voor de rest van het programma. Met om hun pols een zelfgeknoopte armband die ze mee mochten nemen.

Sportbedrijf Lelystad vindt het belangrijk dat iedere inwoner vitaal is, plezier heeft en zich kan ontwikkelen. Deze zomer is een zomer als nooit tevoren. Bijna iedereen blijft thuis of in eigen land. Veel reisplannen zijn door het coronavirus in het water gevallen. Als we dan toch thuisblijven, willen wij er een feestje van maken, was de gedachte. Wel een gezond feestje, met leuke, sportieve, culturele en creatieve activiteiten. Daarom organiseert het Sportbedrijf Lelystad deze zomer ‘Iedereen Doet Mee’ in Lelystad. Dat project bestaat uit zomeractiviteiten en ‘Summers’ Cool’. Het Sportbedrijf biedt samen met partners uit de sport, cultuur, recreatie, het onderwijs en andere sectoren een interessant, educatief en gezond programma aan.

Het Zeekadetkorps Lelystad werkt graag mee aan dit programma van het Sportbedrijf. Temeer omdat het korps nog onlangs een flink bedrag ontving van het VSB Fonds om 10 kinderen twee jaar lang – zonder kosten – lid te laten worden van het Zeekadetkorps Lelystad. Op die manier wordt een voor ouders van deze kinderen belangrijke drempel weggenomen: de kosten. Daarin werkt het Korps samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Lelystad. Het ZKK Lelystad is een van de nieuwste jeugdverenigingen in Lelystad. Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom. De nadruk ligt op spel en plezier waarin de leden veel leren over boten, schepen, zeilen en roeien. De bijeenkomsten worden iedere zaterdag gehouden aan boord van het Korpsschip Port of Lelystad dat ligt afgemeerd in de Batavia Haven; in het voorjaar, zomer en najaar zijn er vaarkampen. Bijna ongemerkt volgen ze praktische opleidingen en trainingen op het gebied van onder andere techniek, navigatie, logistiek (koken bijvoorbeeld) en zeemanschap. Zeekadetten kunnen lid blijven tot hun 18e; daarna stromen de meesten door naar een opleiding of beroep in de nautische sector. Willen ze dat, dan kunnen ze doorstromen naar het kader, waarmee ze deel gaan uitmaken van de leiding van het korps. Het zeekadetkorps biedt de leden, door zijn duidelijke structuur, een veilige en duidelijke omgeving waarin kinderen zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. Daarbij leren zij ook veel van elkaar, leren zelfstandig te werken, leiding te geven (en te krijgen) en maken zij vrienden voor het leven. Zij dit dat willen zijn na hun zeekadettentijd gewilde arbeidskrachten in de maritieme sector (maar ook daarbuiten).

Summer’s Cool 
Summers’ Cool is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die niet op vakantie kunnen vanwege tekort aan financiële middelen. Het programma biedt tijdens Summer ’s Cool leerzame, sportieve en culturele activiteiten aan. Volgens projectleider van Summer’s Cool, Sofiane Ben Saad is Summer’s Cool alweer tien jaar een succes: “De vakantieweek voldoet aan een behoefte in Lelystad. Relatief veel kinderen leven in armoede. En het programma zit ook goed in elkaar. Na een week vol activiteiten zijn de deelnemers én ouders elk jaar weer erg enthousiast. Kinderen kijken er echt naar uit om mee te doen aan Summer’s Cool. Bovendien is het een heel leerzame week. Ze leren dingen die ze in hun schooltijd en verdere leven kunnen blijven toepassen. Summer’s Cool vergroot hun zelfvertrouwen en kansen voor de toekomst.”

Volgens de commandant van het Zeekadetkorps Paul van Kerkhof is dat precies ook de reden voor zijn Korps aan dit programma mee te werken: “Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen in Lelystad lid kunnen worden en de kansen krijgen die onze andere leden ook al krijgen. Kansen op ontplooiing, vergroten van zelfvertrouwen, een vak leren, maar vooral deel uitmaken van een leuke groep en vrienden maken voor het leven. Daarom zijn wij ook zo blij dat het VSB Fonds middelen beschikbaar heeft gesteld zodat ook kinderen waar thuis geld echt een probleem is, toch lid kunnen worden. Alle kosten voor een periode van twee jaar worden dan vergoed uit de bijdrage van het VSB Fonds. Wij geven daar graag meer informatie over. Maar op zaterdag langskomen tijdens de korpsdag aan boord van dit schip, kan ook. Ieder kind is welkom om eens drie zaterdagen de kat uit de boom te kijken.”

Samenwerking 
Deze twee projecten zijn mogelijk gemaakt in samenwerking met gemeente Lelystad, VSBfonds, Stichting Lelystad Vitaal, Kubus, FlevoMeer bibliotheek, Welzijn Lelystad, AH Voorhof, het Jeugdsportfonds, de Groene Sluis Fonds en Batavia Haven. De vier weken Summer ’s Cool zitten al vol, maar er is nog genoeg te doen en te beleven bij de andere activiteiten van Iedereen Doet Mee.

Vragen
Voor vragen over Summer ’s Cool kun je terecht bij buurtsportcoach Sofiane Ben Saad: s.bensaad@sportbedrijf.nl of 06 13 92 07 42. Is je kind thuisgekomen met de wens lid te worden van het Zeekadetkorps (of eens kennis te maken), dan vind je alle informatie daarover op deze website.

Deel dit:

De contributie van een Zeekadetkorps Lelystad is laag (€ 17,50 per maand) maar het kan zijn dat dit toch te veel is/wordt. Ook deelname aan vaarkampen kosten natuurlijk geld. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor. Neem daarvoor contact  op met onze voorzitter; stuur ons een mail en wij nemen contact met u op

Share This
UA-129273802-2