Update 5 februari

Met de persconferentie van 2 februari meldde het Kabinet dat het aantal besmettingen per dag afneemt, maar ook dat nieuwe varianten van het coronavirus besmettelijker zijn en mogelijk kunnen leiden tot een nieuwe golf. De avondklok blijft bestaan t/m 10 februari 04:30 uur.Misschien nog langer op basis van een nieuw OMT-advies. De huidige lockdown blijft bestaan tot in ieder geval 2 maart. Op 23 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen er daarna nodig zijn. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Een opluchting voor vele ouders. Maar nog steeds moeten scholen, kinderopvang en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. De middelbare scholen blijven dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie.

Het gaat dus nog niet zo veel beter. Het risiconiveau is ‘zeer ernstig’. Op de routekaart zitten we in de rechter kolom (zie de link). Maar op de routekaart is voor maatschappelijke jeugdverenigingen zoals het Zeekadetkorps een kleine, maar o zo belangrijke aanpassing doorgevoerd: de jeugdactiviteiten zijn nu eindelijk samen met de sport opgenomen. Met dank aan de samenwerkende landelijke jeugdverenigingen. Daarmee wordt erkend dat niet alleen sport, maar ook andere jeugdactiviteiten belangrijk zijn voor de jeugd. Dat maakt ook duidelijker welke maatregelen voor ons gelden:

 • Sportbeoefening binnen- en buitensportlocaties alleen op 1,5m afstand en groepsgrootte van max. 2 personen (geen wedstrijden, geen groepslessen) m.u.v. kinderen t/m 17 jaar, voor georganiseerde jeugdactiviteiten, topsporters en topsportcompetities. Let wel: de veilige afstand van 1,5 m geldt nog steeds, maar alleen niet tussen:
  • personen t/m 12 jaar en andere personen, en
  • personen tot en met 17 jaar onderling;
 • Groepsvorming boven 4 personen is niet toegestaan. Daar zijn een paar uitzonderingen op waarvan er twee voor ons belangrijk zijn (Tijdelijke regeling maatregelen covid-19, Artikel 3.1). Dit geld niet voor:
  • personen tot en met 12 jaar, en
  • personen tot en met 17 jaar die deelnemen aan georganiseerde jeugdactiviteiten en personen die deze activiteiten organiseren of begeleiden.
 • Groepsvorming boven de 30 personen per zelfstandige binnenruimte is niet toegestaan. Ook daar is een uitzonderingen op die voor ons belangrijk is (Tijdelijke regeling maatregelen covid-19, Artikel 3.2). Dit geld niet voor:
  • personen tot en met 17 jaar die deelnemen aan georganiseerde jeugdactiviteiten en personen die deze activiteiten organiseren of begeleiden.

Wat betekent dit voor onze korpsdagen? Een korpsdag is een georganiseerde jeugdactiviteit. Kadetten t/m 17 jaar en kader die de korpsdag organiseert of begeleidt zijn dus uitgezonderd van de maximale groepsomvang. Kadetten en kader vanaf 18 jaar moeten zich wel aan de veilige afstand (kunnen) houden: 1,5 meter onderling en 1,5 m tot kadetten vanaf 13 jaar.

Het is dus mogelijk een korpsdag te houden voor kadetten t/m 17 jaar als de locatie dat toestaat. Mogelijk geeft kortere opkomsten dan normaal in combinatie met het splitsen in leeftijd en/of tijd nog wat meer ruimte. Voor kadetten vanaf 18 jaar is alleen een online opkomst mogelijk. Omdat een korpsschip geen publieke ruimte is, is een mondkapje niet verplicht.

Behalve van de mogelijkheden van het korpsschip is de mogelijkheid voor een korpsdag dus ook afhankelijk van de kadetten t/m 17 jaar en kader die die korpsdag wil organiseren of begeleiden. Ben je bereid je aan de regels te houden? Staat je gezondheid of de situatie thuis toe naar een korpsdag te komen? Het kan dus zijn dat een kadet of kaderlid niet kan komen. Dat respecteren we.

Met mitsen en maren en met een goede planning is het dus mogelijk een korpsdag te houden voor kadetten t/m 17 jaar en het kader die die korpsdag organiseert of begeleidt.

MAAR kom niet naar een korpsdag als je een van de vragen uit de gezondheidscheck met JA beantwoordt (zie onder deze tekst): 

 • Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur (hoesten, verkoudheidklachten, verhoging (tot 38 graden) of koorts (hoger dan 38 graden), benauwdheid, reuk/smaak verlies)?
 • Heb je op dit moment een huisgenoot met milde klachten en koorts en/of benauwdheid?
 • Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (met een test)?
 • Ben je in quarantaine omdat je:
  • een huisgenoot of nauw contact bent van iemand bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld?
  • bent (terug)gekomen uit een COVID-19-risicogebied?
  • bent gewaarschuwd door de Coronamelder-app?

Het is niet leuk en het is niet makkelijk. Maar er is wel iets mogelijk afhankelijk van de mogelijkheden van het korpsschip om je aan de regels te houden. Dat vergt nadenken en plannen. En als het lukt, dan hebben we weer een fantastische paar uur aan boord en onder elkaar. En als het niet lukt, dan respecteren we dat en zoeken we andere mogelijkheden elkaar te ‘zien’ en te spreken.

Houd in ieder geval contact met elkaar. Zoek elkaar op; life als het kan, virtueel als life niet kan. Vraag elkaar hoe het gaat, wat we voor elkaar kunnen doen. Als Zeekadet doen we dat.

Met vriendelijke groet,

Bart Escher
Voorzitter Zeekadetkorps Nederland

KLIK HIER VOOR DE ROUTEKAART

 

Deel dit:
Share This
UA-129273802-2