Op zaterdag 29 februari aanstaande draagt onze commandant Joop van Diest het commando over aan zijn opvolger Paul van Kerkhof. Paul is al enige tijd werkzaam als Eerste Officier. Al bij zijn aanstelling vorig jaar was bekend dat het een tijdelijke aanstelling van Joop van Diest als commandant betrof. Conform de planning draagt hij de leiding over het Zeekadetkorps Lelystad nu over aan zijn opvolger.

Hij gaat zich nu als lid van het bestuur vooral bezig houden met de fondsenwerving en het verder uitbouwen van het Zeekadetkorps. “Ik ga die zaterdagen en de vaartochten vreselijk missen”, vertelt hij. “In het begin zag ik er best wel tegenop want er zit nogal een leeftijdsverschil tussen mijzelf en de zeekadetten. Maar mag ik daar terug van komen? Wat is het geweldig om te zien hoe de kinderen aan boord zich ontwikkelen en hoe snel ze leren. En hoe anders ze leren dan wij dat vroeger deden. Ze groeien niet alleen in hun kennis en vaardigheden maar ook, en misschien wel vooral, in hun sociale vaardigheden. Hoe ze elkaar helpen maar ook hoe ze elkaar corrigeren. Ze hebben geleerd op tijd te komen, zelf de verantwoordelijkheid voor hun kleding en de netheid aan boord te dragen. En ze waarderen, merken we, de structuur die wij bieden. Er zitten ook wat “stuiterballetjes” bij maar die gedijen goed in deze omgeving.”

Wat Joop als commandant ook zal gaan missen is het Kader dat nog steeds groeit: “Toen wij onze eerste reis van Antwerpen naar Lelystad maakten, lag de gemiddelde leeftijd van het kader rond de 70. Dit Zeekadetkorps is eeuwige dank verschuldigd aan die vrouwen en mannen die het korps hebben opgericht en op weg hebben geholpen. Met kennis, ervaring en vooral een tomeloze inzet. Een voor een nemen ze nu afscheid, in het volste vertrouwen dat de inmiddels verjongde en uitgebreide groep van kaderleden de zaken goed in de hand heeft. Het wordt dus tijd dat ook ik nu afscheid neem als actief dienend lid.

Voor Paul van Kerkhof ligt dat anders zo vertelt hij: “Ik ben al vanaf de start lid van het bestuur. Maar als oud-zeekadet van het korps in Rotterdam begon het steeds harder te kriebelen om aan boord actief te worden. Daarom ben ik vorig jaar toegetreden als Eerste Officier. Hoewel niet zo bedoeld was het een goede inwerkperiode nu ik ben voorgedragen als de volgende commandant voor een periode van drie jaar. En ik heb natuurlijk gezien hoe leuk het is om commandant te zijn van zo’n geweldig korps. Ik heb er dan ook heel veel zin in om samen met de mannen en vrouwen van ons kader verder te werken aan de uitbouw en ontwikkeling van ons zeekadetkorps.”

De overdracht vindt plaats tijdens de Korpsdag op zaterdag 29 februari. Uiteraard aan boord van het Korpsschip de Port of Lelystad die ligt afgemeerd in haar thuishaven Batavia Haven in Lelystad. Voor de korte plechtigheid is een beperkt aantal externe genodigden gevraagd aanwezig te zijn. Joop van Diest hierover: “Het is vooral voor onze leden een belangrijk moment. Laten we het ook niet groter maken dan het is. Maar we maken er graag gebruik van om mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het Lelystadse zeekadetkorps nogmaals daarvoor te bedanken tijdens deze gebeurtenis.”

Deel dit:

De contributie van een Zeekadetkorps Lelystad is laag (€ 17,50 per maand) maar het kan zijn dat dit toch te veel is/wordt. Ook deelname aan vaarkampen kosten natuurlijk geld. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor. Neem daarvoor contact  op met onze voorzitter; stuur ons een mail en wij nemen contact met u op

UA-129273802-2