Algemene Dienst

Wanneer een kadet aanmonstert aan boord van Zeekadetkorps Lelystad is er een aantal aspecten van het leven aan boord van een schip dat direct aan de kadet wordt uitgelegd: VEILIGHEID! Dit staat voorop aan boord omdat je straks ‘echt’ aan het varen bent wanneer de trossen worden losgegooid. De nieuwe gezichten binnen een korps worden adspirant genoemd. In periode van ongeveer drie maanden krijgen de adspirant kadetten een compleet inrouleer rooster te doorlopen. Je hebt in deze periode nog geen uniform nodig. Het is een kennismakingsperiode.

Introductie?

Een belangrijk deel van de introductie helpt je je weg te vinden. Maar dient ook en vooral de veiligheid. Die van jezelf en die van de andere opvarenden. Hoe werkt een reddingsvest en hoe klinkt het alarm

(De beste manier om blindelings de weg aan boord te weten, is door met een theedoek om de uitgang proberen te vinden). Naast de veiligheid ontmoet de adspirant de leiding door met een ‘loopbriefje’ rond te gaan en de leiding zich laten voorstellen met een uitleg wie zij zijn en wat ze doen aan boord.

Vervolgens is het tijd om te gaan knopen en splitsen. De basis is een takeling, paalsteek, mastworp, platte knoop, achtknoop en nog een aantal knopen.

Een voorbeeldje van het leggen van een mastworp. Met dank aan Rake Rigging voor de heldere uitleg.

Roeien, wrikken en zeilen behorenen tot een van de hoogtepunten in de kennismaking als aspirant. Wrikken leer je van een oudere zeekadet, roeien doe je met z’n zessen en zeilen kan met z’n vieren. Na een periode van minimaal drie maanden kan je worden GEÏNSTALLEERD als Zeekadet der Derde Klas. Je moet dan wel aan een paar eisen voldoen en voldoende kennis hebben van voorgaande onderwerpen. Is het zover dat je GEÏNSTALLEERD wordt dan moet je eerst een uniform passen. Muts met mutslint, buis met rouwdas en braniekraag, broek. Klaar om voor het eerst in uniform op baksgewijs te verschijnen.

Roeren en wrikken leer je heel snel. Je wordt er sterk van, het is sportief en je zal zien: alleen als je goed samenwerkt kom je vooruit.

Wanneer je Zeekadet Derde Klasse bent, begint het ‘echte’ werk. Allerlei zaken moet je weten; zeil- en roei commando’s, namen van een zeilboot, hoe werkt een kompas, verder gaan met knopen en splitsen, interne dienst organisatie van een Zeekadetkorps. Zeemanschap (hoe werkt een blok en takels), roer- en stuurorders, beginselen van regels op het water, enz., enz. Wanneer je dit beheerst moet je een test afleggen. Slaag je hiervoor dan behaal je het eerste brevet; Sloepgast 2. Bij de basis opleiding hoort ook het jeugd E.H.B.O. A examen. Met deze basiskennis kan je verder gaan als Zeekadet; Nautische-, Technische of Logistieke Dienst.

Please follow and like us:
error
RSS
Instagram
Facebook
Twitter
Follow by Email
LinkedIn
UA-129273802-2